منشا سنگهای قیمتی
منشأ سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی
سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در بسیاری از محیطهای زمین تشکیل میشوند. در این بخش به بررسی متداولترین و مهمترین محیطهای تشکیل این سنگها و نیز فرایند های مربوط به آن پرداخته میشود.
بایستی بین این مسئله که سنگهای قیمتی کجا یافت میشوند و کجا تشکیل میشوند تمایز قایل شد. بیشتر سنگهای قیمتی در زیر سطح زمین تشکیل میشوند. برخی براثر معدنکاری و برخی دیگر بر اثر فرایندهای زمینشناختی مانند گسلش، چین خوردگی، بالاآمدگی در مقیاس وسیع و ولکانیسم به سطح زمین آورده میشوند. این فرایندها قادر هستند سنگها را از اعماق بیش از 400 کیلومتر در زیر زمین بر سطح آن بیاورند.
محیطهای شکلگیری
آب
آبها با کانیها واکنش میدهند و آنها را در خود حل میکنند. قابلیت نگهداری عناصر بهوسیله این محلولها بستگی به شرایط فیزیکی دارد. چنانچه شرایط فیزیکی تغییر کند، برای مثال محلول سرد یا بخار شود، این کانیها تهنشین میشوند. تشکیل بلورهای نمکی براثر تبخیر آب دریا بر این اساس قابل توجیه است.
نوع کانی تشکیل شده بستگی به نوع عناصر حل شده در آب دارد، چنانچه واکنش آب با سنگهای غنی از سلیس صورت گرفته باشد، برای مثال ماسه سنگها، کانی غنی از سلیس ایجاد میشود.
کانیهای سیلیسی همچون کوارتز، آمیتیست، عقیق و اوپال از موادی هستند که امکان تبلور آنها از آب وجود دارد؛ در این میان تنها اوپال غیر بلوری است. چنانچه آب با سنگهای غنی از مس واکنش دهد، کانیهای مسی مانند مالاکیت، آزوریت و یا فیروزه تشکیل میشوند.
کانساری هیدروترمال
نحوهی شکلگیری کانیهای ناشی از فرایند هیدروترمال متفاوت از کانیهایی است که بر اثر واکنشهای صورت گرفته در آبهای نزدیک به سطح زمین ایجاد میشوند. زمانی که محلولهای محلولهای ناشی از سرد شدن تودههای ماگما فضاهای خالی مثل ترکها را پر میکنند سنگهای قیمتی در آنها تبلور پیدا میکنند.
شکلگیری کانیهایی مثل بریل، زمرد و تورمالین نیاز به عناصر غیر عادی دارد. بریل حاوی بریلیوم و تورمالین که دارای برم میباشند، بر اثر سرد شدن بخارات ماگما بهوجود میآیند از این دسته کانیها هستند.
پگماتیت
پگماتیتها عموماً در گروه سنگهای ماگمایی قرار میگیرند. این سنگها از ماگماهای غنی از آب، سیلیس و عناصر غیر عادی، که در مراحل انتهایی تبلور ماگمایی شکل میگیرد، ایجاد میگردند. آب زیاد در ماگما موجب میشود بلورها سریع رشد نمایند و لذا بلورهای پگماتیت اغلب بزرگ هستند. این امر برای سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی از اهمیت زیادی برخوردار است.
زمانی که ماگمای پگماتیت غنی از برلیم باشد بلورهای بریل و چنانچه این ماگما غنی از برم باشد، بلورهای تورمالین ایجاد میشود.
سنگهای قیمتی با منشأ ماگمایی
برخی از این نوع سنگها در ماگماها یا حبابهای گازی در سنگهای آتشفشانی متبلور میشوند. زیرکن، توپاز و یاقوت نمونههایی از این سنگهای قیمتی هستند.
سنگهای قیمتی با منشأ دگرگونی
این نوع سنگها بر اثر گرما، فشار و واکنش با محلولها تشکیل میشوند. محیطهای دگرگونی بسیاری وجود دارند. به طور مثال تکتونیک صفحهای محیطهای دگرگونی را ایجاد میکند که شاخصههای آنها فشار و دمای بالا است. از کانیهای تشکیل شده در این محیطها میتوان ژادئیت یا ژاد را نام برد. در موارد بسیار نادر ممکن است دما در سنگهای دگرگونی به قدری بالا باشد که منجر به تشکیل الماس شود.
سنگهای دگرگونی ناحیهای شامل بسیاری از سنگهایی می شود که بر اثر افزایش دما و فشار، دفن شده و تغییر شکل پیدا کردهاند. کانیهایی که در این نوع از سنگها تشکیل شده و ارزش جواهری دارند شامل گارنت و کوردیریت هستند.
سنگهای قیمتی تشکیل یافته در جبه
فراوانترین کانی جبه بالایی اولیوین یا پریدوت است. تختالها بر اثر فعالیتهای تکتونیکی و آتشفشانی به سطح زمین آورده میشوند و حاوی این نوع کانیها میباشند که بعضاً ارزش جواهری دارند.
نظرات ( ۰ )
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است