کانی فلوریت یا فلورین
نام فلورین فلورین Fluorine و فلوئوراسپار Fluorspar از واژه لاتین Fluere به معنای جریان یا فلاکس گرفته شده است. فلورین یکی از عناصر کمیاب و نادری است که در سنگ های پوسته زمین یافت می شود. فلورین هجدهمین عنصر فراوان در پوسته زمین است و میانگین آن در پوسته زمین در حدود 300 پی پی ام است.
فلورین یک هالوژن گازی است به رنگ زرد متمایل به خاکستری با نماد F ، عدد اتمی 9 ، وزن اتمی 9984/18 ، وزن مخصوص 696/1 گرم بر سانتی متر مکعب ، نقطه جوش 05/188- درجه سانتی گراد و نقطه ذوب 52/219- درجه سانتی گراد . فلورین در گروه 17(VA) جدول تناوبی به عنوان هالوژن Halogens بوده و در دوره 2 قرار دارد .
فلورین مهمترین منبع تأمین فلوئور در طبیعت است. این کانی در سیستم مکعبی متبلور میشود و میتواند عناصر نادر را در شبکه خود جای دهد. فلوئور در طیف وسیعی از شرایط زمین شناسی بوجود میآید و در تمام شرایط رسوبی، آذرین و دگرگونی میتوان یافت شود. این کانی معمولاً با نهشتههای مهم سرب، روی و باریت همراه است و از این جهت اهمیت خاصی دارد. چرا که پی چویی و اکتشاف آن میتواند به کشف نهشتههای مذکور نیز منجر شود. همچنین ضمن استخراج و پرعیار کردن این کانی و کانیهای همراه نیز قابل استحصال است و این خود موجب با ارزشتر شدن نهشتههای فلورین میشود. گاهی نیز وجود فلورین، خود موجب ارزشمندتر شدن نهشتههای دیگر کانیها میشود. از این رو بایستی در بررسیهای فنی – اقتصادی نهشتههای سرب، روی، باریت و فلورین به کانیهای همراه توجه خاصی مبذول داشت. زیرا این کانیها ممکن است در اقتصادی شدن یک کانسار، تاثیر بسیاری داشته باشند.
فلوئور موجود در طبیعت، جز در مقادیری ناچیز در موارد رادیواکتیو، به صورت آزاد وجود ندارد. اما به صورت ترکیب با دیگر عناصر به فراوانی دیده میشود. مقدار این عنصر در پوسته زمین 065/0 درصد و در سنگهای آذرین، دگرگونی و رسوبی در حدود 200 تا 1000 گرم بر تن است، علت کمیابی فلوئور به صورت آزاد میل ترکیبی شدید آن با دیگر عناصر است به عبارت دیگر به علت نزدیکی شعاعهای یونی یون فلوئور (136/0 نانومتر)، یون هیدروکسید (14/0 نانومتر) و یون اکسید (4/0 نانومتر) امکان جایگزینی آنها با هم در کانیهای گوناگون وجود دارد.
درحال حاضر در میان انبوه کانیهای فلوئوری فلوئورین، مهمترین منبع تأمین کننده فلوئور جهان است. اما مقادیر بسیار زیادی فلوئور را نیز میتوان از سنگهای فسفاته بدست آورد. تحقیقات نشان میدهد که به عنوان منابع آتی فلوئور میتوان از توپاز، با ستنزیت و محصولات جانبی استخراج کانیهای سولفیدی و باریت استفاده نمود.
نظرات ( ۰ )
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است